Finland is een ideaal land voor een wintersportvakantie. Het Scandinavische land kent diverse ski- en langlaufgebieden, die zich vooral in het noordelijk gelegen Lapland bevinden. Hier kan men skiën en langlaufen in een bijzondere omgeving, waar zich de zon ’s winters maar korte tijd boven de horizon begeeft. Het indrukwekkende landschap, de relatieve rust en de fantastische en dikke sneeuwlaag maken de wintersportgebieden van Finland tot aantrekkelijke vakantiebestemmingen. Omdat de pistes over het algemeen niet te lang zijn, zijn veel skigebieden er bij uitstek geschikt voor beginnende skiërs en freestylers. Ook langlaufers kunnen hier een geweldige wintersportvakantie beleven.
Een van de beste wintersportplekken van Finland vindt men bij het dorp Äkäslompolo. Hier ligt op de ruim zevenhonderd meter hoge berg Ylläs een ski- en langlaufgebied met dezelfde naam. Ylläs beschikt over meer dan veertig skipistes, verspreid over zeven bergen, en een langlaufroute van maar liefst driehonderd kilometer. De wintersportliefhebber hoeft zich hier overigens niet te beperken tot skiën of langlaufen. Er kunnen in dit gebied namelijk ook prachtige tochten over de besneeuwde hellingen worden gemaakt met een sneeuwscooter, een hondenslee of een rendierslee. Vandaar is het ook erg leuk om met het hele gezin hier te verblijven. Het werd in 2002 niet voor niets uitgeroepen tot het beste skigebied van Finland. Voor meer informatie over onderkomens in Äkäslompolo kijk op casamundo.nl.
Het drukst bezochte skigebied is het bijna vijfhonderd meter hoog gelegen Ruka. Deze ski- en langlaufplek ligt in het oosten van Finland in de omgeving van de kleine stad Kuusamo en wordt ook wel Rukatunturi genoemd. Ruka is van oktober tot en met juni geopend en heeft daarmee een van de langste wintersportseizoenen van Europa. Hierdoor krijgen Ruka en het nabijgelegen Kuusamo ongeveer een miljoen bezoekers per jaar, wat deze regio tot een van de belangrijkste wintersportplekken van Finland maakt. Er bevinden zich zo’n dertig pistes, waarvan het merendeel verlicht is om sfeervolle afdalingen mogelijk te maken. Hoog in het noorden ligt de wintersportbestemming Levi met zo’n vijftig hellingen in diverse gradaties, uitgebreide langlaufmogelijkheden, een bruisend nachtleven en een seizoen dat van oktober tot mei loopt. De langlaufpaden bedragen bij elkaar bijna 250 kilometer, terwijl sneeuwscooterrijders hier uit routes met een totale lengte van niet minder dan negenhonderd kilometer kunnen kiezen.