op zoek naar een leuke sportieve uitdaging voor de vakantie, kijk eens naar de mountainbike sportief leuk en nog praktisch inzetbaar. Maar kies wel de juiste.
Het kopen van een normale fiets kan soms al moeilijk zijn maar voor beginnende mountainbikers is het met het grote aanbod aan mogelijkheden en materialen voor een fiets soms uitermate moeilijk om te bepalen welke de juiste is. Er zijn echter een paar belangrijke dingen om op te letten bij het aanschaffen van een mountainbike.

Belangrijke aspecten

Ten eerste is het belangrijk om een budget te bepalen en hier ook bij te blijven. Er is een overvloed aan luxe, gespecialiseerde onderdelen voor mountainbikes maar vooral voor de beginnende mountainbiker zal het verschil met een variant in een lagere prijsklasse over het algemeen nauwelijks merkbaar zijn omdat de kwaliteit sowieso al vrij hoog ligt.

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen waar de fiets voor gebruikt gaat worden, bijvoorbeeld op wat voor soort terrein: relatief vlak, heuvelachtig, onverharde- of rotsachtige wegen etc. Dit beïnvloedt namelijk mede de andere eigenschappen van de mountainbike, zoals de suspensie en de remmen. Mountainbikes zijn verkrijgbaar met volledige suspensie, dus in de voorvork en onder het zadel, of met enkele suspensie alleen in de voorvork. Volledige suspensie zorgt voor meer comfort op ruiger wegdek en biedt verhoogde controle over de fiets maar op vlakker wegdek zorgt het ervoor dat het trappen een stuk zwaarder is doordat een deel van de actie geabsorbeerd wordt door de suspensie onder het zadel. In het geval van de remmen kan er gekozen worden voor schijfremmen of velgremmen. Schijfremmen zijn over het algemeen geschikt voor elke omstandigheid maar hebben het nadeel dat ze zwaarder en duurder zijn. Velgremmen daarentegen zijn lichter en goedkoper maar kunnen minder goed werken als de velg niet helemaal vlak meer is of wanneer de velg nat of vies is, wat de remmen minder geschikt maakt voor gebruik op onverharde wegen en op rotsachtig terrein.