Eten mensen om hun emoties te bedwingen? Karakteristiek gezicht of botox kop? Zijn kinderen individuen? Vragen waar vanaf zondag 28 oktober antwoord op gegeven wordt. Op die dag start in het Universiteitsmuseum een reeks van acht lezingen waarin Utrechtse wetenschappers recente studies naar persoonlijkheid en gedrag presenteren. De lezingen zijn georganiseerd door de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en sluiten aan op de tentoonstelling ‘Karakter te Kijk’ in het Universiteitsmuseum. Deze tentoonstelling kan voor of na de lezing bezocht worden.

De tentoonstelling geeft meer inzicht in de wetenschappelijke kennis over de vorming van de persoonlijkheid en de verschillen tussen mensen. Misverstanden over persoonlijkheidsvorming worden uit de weg geruimd en verschillende onderzoeken en experimenten laten zien hoe het staat met de relatie tussen karakter, erfelijkheid en opvoeding.

De acht lezingen vinden plaats tussen 28 oktober en 9 maart op zondagmiddag om 15:00 uur. Voor precieze data onder. De lezingen zijn toegankelijk op vertoon van het entreebewijs van het museum.

Films met karakter

Naast de lezingencyclus wordt er in samenwerking met het Louis Hartlooper Complex een speciaal filmprogramma vertoond. De films sluiten aan op de vijf dimensies van het onderzoeksmodel ‘Big 5’: openheid, consciëntieusheid, extraversie, aangenaamheid en neuroticisme. De persoonlijkheidstest die hier bij hoort, kunt u maken in het museum. Hoe deze karaktereigenschappen in de praktijk tot uiting komen, is te zien in het Louis Hartlooper Complex. Vanaf 4 november, komt elke 1ste zondag van de maand, tot en met maart 2008, één van de vijf dimensies aan bod in een speciaal gekozen film.

Zowel de tentoonstelling als de film bezoeken, kan voordelig: bij aanschaf van een entreebewijs voor het Universiteitsmuseum ontvangt u een kortingsbon voor het Louis Hartlooper Complex en omgekeerd. U kunt uiteraard ook op een zondag komen en ook een lezing bijwonen.

Programma

Lezingencyclus Kijk op karakter blik op de wetenschap

zondag 28 oktober 2007, 15:00 uur Behandeling van emotionele stoornissen; doet persoonlijkheid ertoe?

Prof. dr. Marcel van den Hout

zondag 11 november 2007, 15:00 uur Zijn kinderen individuen?

Prof. dr. Willem Koops

zondag 25 november 2007, 15:00 uur Eten mensen om hun emoties te bedwingen?

Prof. dr. Denise de Ridder

zondag 13 januari 2008, 15:00 uur Persoonlijkheid van kind tot volwassene

Prof. dr. Marcel van Aken

zondag 27 januari 2008, 15:00 uur Persoonlijkheid, geluk en prestaties tips voor leidinggevenden en andere werkers

Dr. Rendel de Jong

zondag 10 februari 2008, 15:00 uur Bepaalde persoonlijkheid; bepaalde ziektes? ‘Over ratten, muizen, katten en mensen’

Prof. dr. Lorenz van Doornen

zondag 24 februari 2008, 15:00 uur Karakteristiek gezicht of botox kop?

Dr. Liesbeth Woertman

zondag 9 maart 2008, 15:00 uur Persoonlijkheid en het brein

Prof. dr. Edward de Haan

Films met Karakter

Louis Hartlooper Complex € 8,00 (€ 5,00 tegen inlevering van UU-museumbon)

zondag 4 november 2007, 16:00 uur

TOGETHER (openheid)

Zweedse satire op het communeleven in de jaren ’70, waarin niets moest en alles mocht. ‘Together’ laat zien hoe een aanvankelijk conservatieve vrouw door het communeleven meer open in het leven leert te staan.

zondag 2 december 2007, 16:00 uur

WHISKY (cosciëntieusheid)

‘Whisky’ toont aan dat iedereen de karaktereigenschappen van de Big 5 in een verschillende mate bezit: Jacobo is gesteld op zijn routinematige leven, maar voelt zich door de komst van zijn vlotte broer gedwongen om zich van zijn spontane kant te laten zien als hij vraagt Marta om voor enkele dagen zijn vrouw te spelen.

zondag 6 januari 2008, 16:00 uur

SIDEWAYS (extraversie)

De drankzuchtige Miles neemt zijn gefrustreerde vriend Jack mee op wijnreis door Californië. Zo uitbundig als de één zijn avontuur tegemoet gaat, zo bedachtzaam is de ander. Gaandeweg leren de mannen dat ze positief veranderen door elkaars karakter.

zondag 3 februari 2008, 16:00 uur

AS GOOD AS IT GETS (aangenaamheid)

Een curieuze vriendschap tussen een misantroop, een verwarde serveerster en een homoseksuele mishandelde buurman. Hoewel het karakter van de twee aanvankelijk botst, weet Carol langzaam de zorgzame kant van de schijnbaar onvermurwbare Melvin te raken.

zondag 2 maart 2008, 16:00 uur

MANHATTAN (neuroticisme)

Woody Allen struikelt op bekende fenomenale wijze door het chaotische leven van Manhattan: hij heeft een relatie met de veel jongere Tracy, maar wordt verliefd op de intellectuele partner van zijn beste vriend. Allens neurotische karakter ligt ten grondslag aan ‘Manhattan’, wat in de film relatieproblemen en onrust, maar ook zelfreflectie teweeg brengt.