Er zijn landen die je nog even moet zien, voordat -misschien al binnenkort- de verandering er onverbiddellijk toeslaat. Cuba, Tibet en Patagonië bijvoorbeeld, waar zich de komende jaren vrijwel zeker een metamorfose voltrekt die ze onherkenbaar zal maken. Wie ze echt wil ervaren moet er dus nu naar toe. Summum Reizen Cuba, Tibet en Patagonië staan komende jaren voor metamorfose

Cuba: monument van de jaren 50

Cuba

Cuba gaat onvermijdelijk het post Castro tijdperk tegemoet, Tibet krijgt te maken met de stijgende welvaart én aandacht van talloze Chinezen. En Patagonië, het ongekend ruige gebied in Argentinië en Chili, verliest steeds meer witte bergtoppen aan de opwarming van de aarde.

Bij Summum Reizen staat Cuba al een tijdje in de top drie van bestemmingen waar je nu nog naar toe moet vanwege de rust en het nu nog pure, authentieke karakter. Het land is één grote ode aan de jaren 50 – met, zijn bijzondere architectuur en de vele huiskamerrestaurantjes.

Na Castro komt er meer ruimte voor buitenlandse, vooral Amerikaanse, investeerders en een sterke groei van de economie. Dat levert op termijn een heel ander beeld op.

Patagonië

Patagonië staat in de top drie vanwege de smeltende ijskappen. Met Summum Reizen bezoek je de bekende gletsjer Perito Moreno in het park Los Glaciares. Luid gekraak van de over elkaar schuivende en brekende ijsbrokken is slechts een voorbode van wat er komen gaat.

gletsjerland in Patagonië

Tibet

Tibet, ten slotte, is in 1950 geannexeerd door China. De spiritueel leider, de Dalai Lama, leidt de regering sindsdien vanuit zijn ballingsoord India. In de hoofdstad Lhasa brengen nog dagelijks duizenden monniken hun offergaven. Maar de Chinese toeristen rukken op en zullen ook daar het beeld veranderen.

Het Potala paleis in Tibet

Unieke grootheid

‘Wij willen juist de huidige unieke grootheid van Tibet, Cuba en Patagonië onder de aandacht brengen bij onze reizigers’ stelt Misja Visser van Summum Reizen. ‘De metamorfose gaat natuurlijk niet op stel en sprong en er komt mogelijk iets anders moois voor terug. Maar als je echt iets heel bijzonders willen ontdekken moet je volgens onze reisexperts toch de komende tijd boeken.’

Beste tijd Reizen naar Cuba doe je het hele jaar door, naar Patagonië tussen oktober en maart en voor Tibet is de beste reistijd juli, september en oktober.

Meer