De prijs van een los metrokaartje in Londen is onlangs behoorlijk verhoogd, met 33 procent. Reden te meer om bij een bezoek aan de Engelse hoofdstad van tevoren de voordelige London Travel Card aan te schaffen. Dat kan flink op het vakantiebudget schelen.

De card is er voor 1, 3 en 7 dagen en kost zo’n euro 10,- per dag, geldig in heel Londen. Dat bespaart al gauw tientallen euro’s. Ander bijkomend voordeel: met deze card op zak, hoef je niet in de vaak lange wachtrijen te staan.

City-break

Drie dagen lang reizen door heel Londen – 6 zones inclusief vliegveld Heathrow – kost met de London Travel Card euro 29,- voor volwassenen, geldig na 09.30 uur. Dat betekent ongelimiteerd gebruik maken van de metro, de meeste bussen van London Transport, de Docklands Light Railway en de meeste treinen binnen Greater London.

Centrum

Wie alleen maar reist in het centrum van Londen kan beter kiezen voor de Central London Travel Card. Een volwassene betaalt euro 24,50 voor drie dagen. Deze is de hele dag geldig in de centrumzones 1 en 2, exclusief Heathrow. Daarmee reis je kriskras langs alle highlights.

Frequent bezoek

Een handige, niet zone- en persoonsgebonden, ‘travelcard’, vooral geschikt voor frequente bezoekers zoals zakenreizigers is de Oyster Card. De card geeft tot 50 procent reductie op een normaal losgekocht ticket. Te gebruiken voor vervoer met metro, bus, tram, de Docklands Light Railway en op een aantal aangesloten National Rail diensten.

Kinderen

In Londen reizen kinderen van 0 t/m 4 jaar altijd gratis mee met de ouders. In de leeftijdscategorie 5 t/m 10 jaar is het voor kids gratis als de ouders in het bezit zijn van een London Travel Card of Oyster Card, van maandag t/m vrijdag na 09.30 uur. Iets oudere kinderen, van 11 t/m 15 jaar betalen euro 1,50 voor een kaartje (£1) als de ouders in het bezit zijn van eerdergenoemde cards. Dit kaartje is een One Day Travel Card en geldt in alle 6 zones na 09.30 uur. Vanaf 16 jaar geldt het volwassenentarief.