Sommige baby’s zijn voorspelbaar en makkelijk, andere baby’s zijn het tegenovergestelde. Maar alle baby’s hebben hun eigen ritme. Makkelijke baby’s zullen niet zo onder de indruk zijn van veranderingen, minder-makkelijke baby’s reageren hier heftiger op. Maar baby’s zijn, net als volwassenen, ook onvoorspelbaar. Net op het moment dat jij denkt te weten hoe je baby reageert en hoe ze is, dan is het net weer anders.

Maar laat je er niet van weerhouden om op vakantie te gaan. Kijk naar je baby. Als zij wilt slapen, dan slaapt ze. Als ze honger heeft, dan geef je haar eten. Als je flesvoeding geeft, dan kun je vaak wel ergens gebruik maken van een magnetron. Neem onderweg een thermosfles heet of warm water mee, dan kun je echt overal even een flesje maken. Iets oudere baby’s eten een fruithap en avondeten. Borstvoeding kun je overal geven. Slapen doen baby’s ook overal: op je arm, in de kinderwagen, in het bedje. Uiteraard allemaal afhankelijk van de leeftijd. Een pasgeboren baby van zes weken oud neem je natuurlijk makkelijker op je arm mee dan een baby van zes maanden!

Je zult merken dat je waarheen en hoelang je op vakantie gaat, je dezelfde uitrusting mee zult moeten nemen als je even weg gaat. Kinderwagen of draagzak, kleertjes, luiers, verschoonkleedje, billendoekjes, flesje, spuugdoekjes, dekentje, knuffeltje, speentje, en al die andere dingen die je normaal dus ook moet inpakken. Vergeet niet om eventuele medicijnen, dan wel paracetamol en thermometer mee te nemen. Maar je hoeft echter niet je hele voorraad mee te nemen: overal ter wereld zijn babyvoeding, luiers en ander babyspul te koop.

Met een peuter en een baby en op vakantie?

Als je op vakantie gaat met een peuter en een baby zul je merken dat je heel veel spullen mee moet nemen, dan wel moet zorgen dat er al veel spullen ter plekke zijn. Denk hierbij aan een babybedje, een aankleedkussen, een kinderstoel, een babybadje. In huisjes en appartementen zijn deze vaak, dan wel op aanvraag aanwezig. Op kindvriendelijke campings heb je soms een aparte kinderomkleedruimte, met daarin alle wasvoorzieningen voor kleine kinderen. In restaurants zijn er altijd wel kinderstoelen aanwezig.

Het is leuk om met hele kleine kinderen op vakantie te gaan, als je je tenminste realiseert dat je niet teveel wilt of kunt gaan doen. Immers, zowel een baby als een peuter heeft een eigen slaap en eetritme. Vooral bij hele jonge baby’s is dit het geval. Voor iets oudere baby’s zul je merken dat ze de slaapjes echt nog nodig hebben. Maar gewoon in de kinderwagen slapen is natuurlijk een prima alternatief, als je een uitstapje wilt maken.

(Ervarings)deskundigen zeggen dat een uitstapje naar een speeltuin voor een peuter al leuk genoeg is. De nieuwe omgeving van de vakantie is ook al spannend. Ga met een peuter op ontdekkingsreis in die nieuwe omgeving, of dat nu de camping, het huisje, hotel of appartement is. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor een peuter nog niet. Hou het simpel en overzichtelijk.

Twee peuters en op vakantie?

Wat geldt voor een peuter op vakantie, geldt ook voor twee peuters! Immers, (Ervarings)deskundigen zeggen dat een uitstapje naar een speeltuin voor een peuter al leuk genoeg is. De nieuwe omgeving van de vakantie is ook al spannend. Ga met een peuter op ontdekkingsreis in die nieuwe omgeving, of dat nu de camping, het huisje, hotel of appartement is. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor een peuter nog niet. Hou het simpel en overzichtelijk.

Je kunt best met kleine kinderen ver weg op vakantie gaan. Het voordeel is dat je buiten het hoogseizoen op vakantie kunt en dat je minder betaalt voor reizen en accommodatie dan als ze groter zijn. Alleen, het maakt voor een peuter helemaal niets uit als jij nu naar de camping bij jou in de buurt gaat of met een zeilboot gaat zeilen in het Caribische gebied! Zolang hun wereld vertrouwd en overzichtelijk is, dan is het voor hun goed. Dus wat speelgoed mee is prima. Maak het niet teveel, want ter plekke is er ook veel te doen en of om mee te spelen.

Een uitstapje naar een dierentuin kan een groot succes zijn. Maar sommige kinderen komen niet verder dan de eerste beesten, bijvoorbeeld de cavia’s.

De meeste mensen vinden kleine kinderen lief en schattig. Zij willen je graag helpen door bijvoorbeeld in een restaurant een kinderstoel aan te bieden. Of door kiekeboe met je kinderen te spelen. Zodoende krijg je via je kleine kinderen makkelijk contact met de lokale bevolking dan wel met andere toeristen. Wees zelf de verstandige volwassene als het om het aannemen van snoepjes of cadeautjes gaat. Dit hangt van jouw opvoedingspatroon af of je dit wil.