Een fascinerend natuurverschijnsel dat jaarlijks weer vele kijkers trekt is het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd: een boeiend schouwspel aan kleuren die de hemel in het poolgebied verlichten. Reisorganisatie |BBI Travel organiseert de komende winter zeereizen langs de kust van Noorwegen: Op jacht naar het Noorderlicht.

Het bijzondere Noorderlicht tijdens een kerstnacht in Noorwegen.

Bijzonder fenomeen

Het Noorderlicht is een bijzonder fenomeen dat ontstaat wanneer uitbarstingen op de zon elektrisch geladen deeltjes de atmosfeer inslingeren. Deze deeltjes bevatten enorme hoeveelhedem energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen.

Poollicht

Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Het verschijnsel is alleen ’s avonds of ’s nachts bij een heldere hemel te zien en komt het vaakst boven de poolcirkel voor. Er is geen garantie dat het Noorderlicht tijdens de reis ook daadwerkelijk te zien zal zijn.

Lasershow

‘Van alle vier seizoenen die Noorwegen telt is de winterperiode waarschijnlijk wel de meest indrukwekkende voor een Hurtigruten tocht’, aldus BBI Travel directeur Henk van der Kooi. ‘Ik noem het verschijnsel wel eens een lasershow zonder stekker.’

Excursies

Mochten passagiers het poollicht onverhoopt niet zien, de besneeuwde kust en verschillende optionele excursies waaronder een sneeuwscootersafari, een bezoek aan het Kirkenes sneeuwhotel of een sledetocht met huskies maken deze reis door het koude winterwonderland een hartverwarmende belevenis, zegt Van der Kooi.

Arrangementen

De 5-daagse variant start in Tromsø en vaart in noordelijke richting via havens als Havøysund, Honningsvåg en Kjøllerfjord naar het meest noordelijk gelegen plaats Kirkenes en vervolgens retour.

De 12-daagse variant start in Bergen om uiteindelijk in Kirkenes om te keren voor de terugtocht naar Bergen. De Noorderlicht reizen worden uitgevoerd door Hurtigruten schepen die ook whirlpools op het dek hebben, sauna’s en een kleine fitness ruimte. Prijzen vanaf euro 1275,- voor vertrek in 2009. Voor vertrek in januari, februari of maart 2010 gelden vroegboekkortingen.