36°06N 112°05W (Phantom Ranch)

Google Earth
De Grand Canyon in de Verenigde Staten is een indrukwekend natuurverschijnsel. Daardoor is het ook een zeer druk bezochte toeristische trekpleister. Enige planning met betrekking tot een bezoek is dan ook aan te raden. De Grand Canyon ligt in een gebied met nog meer indrukwekende nationale parken zoals onder andere Zion national park en Bryce Canyon in de nabijheid.

Veelvuldig voorkomende vragen (VVV) Grand Canyon.

Frequently Asked Questions Grand Canyon

Waar ligt de Grand Canyon ?

Arizona Verenigde Staten

Hoe kom je er ?

Vliegen

De vier dichtstbijzijnde internationale vliegvelden zijn Phoenix in Arizona,Las Vegas in Nevada, Albuquerque in New Mexico en Salt Lake City in Utah. Vanaf deze vliegvelden is het dan nog 5-8 uur reden tot het zuidelijke deel van de Grand Canyon. Er zijn een drietal locale vliegvelden dichter bij het park Flagstaff in Arizona met verbinding met Phoenix, Page in Arizona met verbindingen naar Phoenix en Denver en St. George (Utah) met verbinding met Salt Lake City.

Rijden

Vanaf welk vliegveld dan ook is het nog een stevige rit naar de Canyon, onderstaan wat afstanden tot de zuidelijke rand. Afstanden en tijden zijn plusminus !

Phoenix
375 Km 4.5 uur
Las Vegas
450 Km 5 uur
Los Angeles
800 Km 9 uur
Albuquerque
650 Km 7 uur
Page/Lake Powell
250 Km 2.5 uur ( ligt ook 2.5 uur vanaf de Noordelijke rand)
Flagstaff
140 Km 1.5 uur

Kom je er ook zonder (zelf) te rijden?

Met de train

Met AMTRAK kun je in Williams (Arizona) komen, vandaar verder met de Grand Canyon Railway naar de Zuidelijke rand van de Grand Canyon

Met de bus

Er gaan dagtochten naar de Zuidelijke rand vanuit Phoenix,Las Vegas, Flagstaff en Sedona, meerdaagse bustochten vanuit Phoenix en Los Angeles.

Vliegen

Er is een lijndienst vanuit Las Vegas naar de zuidelijke rand, Charter vluchten zijn beschikbaar vanaf andere steden Eenmaal in het park moet je je redden met shuttle bussen en taxi’s. Er is geen bus,trein of vliegvervoer naar de noordelijke rand

South Rim, North Rim, West Rim?

Hiermee worden de Zuidelijke, Noordelijke en Westelijke ravijnrand van de Grand Canyon aangegeven. In een rechte lijn schelen de Noordelijke en Zuidelijke rand slechts 16 kilometer. Echter er zit wel een ravijn tussen dus is het van belang van te voren een keuze te maken, Noord, Zuid of meer tijd uittrekken en beide bezoeken. De North Rim ligt bijvoorbeeld op 350 kilometer van de South Rim.

Grand Canyon South Rim

De typische, toeristische Grand Canyon, meest toegankelijk, meest bezocht. Het hele jaar geopend. De hoogte is rond de 2000 meter

 • Informatie South Rim

Grand Canyon North Rim

De Grand Canyon voor liefhebbers en kenners, minder bezoekers, koeler, mooier, minder toegankelijk, meer flora en faun. Geopend van half Mei tot half Oktober en ligt op een hoogte rond de 2250 meter. Gemiddeld ligt de noordrand 400 meter hoger dan de zuidrand. Het plateau waarin de Colorado de Grand Canyon heeft uitgesleten was namelijk niet vlak maar bolvormig.

Grand Canyon West

Het alternatief, ligt op land van de Hualapai indianen op een hoogte van ongeveer 1400 meter. Nog niet zo ontwikkeld en toeristisch maar er wordt aan gewerkt

Wat is de beste tijd?

Eind april – begin mei, of eind september – begin oktober als de temperaturen lager liggen en het minder druk is. De herfstkleuren bij de North Rim is een prachtig gezicht

Waar kun je overnachten?

South Rim

Bij de South Rim bevinden zich 6 hotels binnen het nationale park, afhankelijk van de tijd van het jaar is 6 maanden tot een jaar van te voren reserveren noodzakelijk. Deze hotels zijn in handen van de concessiehouder van het nationale park: Xanterra Parks & Resorts. Buiten het park bevinden zich nog een 5 tal hotels bij de South Rim in het plaatsje Tusayan:

 • The Best Western Grand Canyon Squire Inn
 • The Quality Inn Canyon Plaza
 • The Rodeway Inn
 • Red Feather Lodge
 • The Grand Hotel.

Steden en dorpen in nabijheid van de zuidelijke rand met onder andere motel strips: Williams; Cameron; Flagstaff; Page/Lake Powell, allen in Arizona

North Rim

Voor overnachtingen bij de North Rim bevinden zich cabines binnen het park, ook deze zijn 6 tot 12 maanden van te voren volgeboekt. Hotels in de nabijheid van de Noordelijke rand zijn:

 • The Kaibab Lodge op 50 Km vanaf het park en de
 • Jacob Lake Inn op 100 kilometer.

Steden en dorpen in nabijheid van de Noordelijke rand Kanab, Utah; Page/Lake Powell, Arizona; St. George, Utah.

West Rim

Nabij Peach Springs bevinden zich op route 66 de:

 • Hualapai Lodge
 • Grand Canyon Caverns Inn
 • The Frontier Motel & Cafe Route 66.

Steden en dorpen in de nabijheid van de westelijke rand: Kingman, Arizona; Seligman, Arizona; Williams, Arizona en Las Vegas, Nevada, Arizona.

kun je er ook kamperen?

Ja zeker, echter ook hier is lang van te voren reserveren aanbevolen

Kun je er met je eigen auto rijden

Ja, maar dan is het zaak op tijd te komen om de drukte te ontlopen, of de entree voor het park elders eerder te betalen. Dan kun je bij de South Rim over de ”Express Lane”

Moet je toegang betalen?

Wat dacht je? Het is de VS.

Entree is 25 dollar per auto, waarmee je meteen een week toegang krijgt. Een alternatief als je meerdere parken gaat bezoeken is de ‘National Park Pass‘. Tevens zijn er kortingspassen voor ouderen en gehandicapten.

Kan ik zo een tocht op een muilezel maken?

Heb je dat plan binnen de komende 6 maanden? Vergeet het. Als de geplande tocht meer dan 9 maanden vooruit is kun je het proberen via Xanterra.

[-Deze vvv is gebaseerd op een Engelstalige versie gemaakt door http://www.GrandCanyon.com]